За всички хора без изключение, във всички времена най-полезната храна

...
 За всички хора без изключение, във всички времена най-полезната храна
Коментари Харесай

Кухнята, която подобрява мисленето ♥ Кацудзо НИШИ за макробиотичното хранене

 „ За всички хора без изключение, във всички времена най-полезната храна са житните храни, зеленчуците, бобовите и плодовете. Макробиотичното хранене трансформира положението на духа: индивидът става спокоен, не го напуща положителното въодушевление, изчезват унинието, паниката и експанзията. “

(1884 ~ 1959)

Оздравяване с естествена храна

~ Макробиотичното хранене

Несъмнено източната кухня е доста по-разумна и близка до природата от западната. По-голямото количество ориз, зелен чай, риба и млечни артикули са доста по-полезни от свинското и говеждото или тестените произведения. Но въздействието на запада от ден на ден се популяризира и на изток и около обичайните японски блюда моите съотечественици в обилие използват същото това свинско и говеждо пристигнали от Запада. А и в обичайна японска кухня около месото и рибата се използва и огромно количество тестени произведения и артикули с скотски генезис, които не постоянно са на 100 % потребни. 

В моето семейство имаше фетиш към храната – изобилието от храни и всевъзможни лакомства на масата се смяташе за нещо нормално без което животът е невъобразим. Смятало се е, че изобилното хранене е основа на здравето и мен като едва дете се стараеха да ме хранят интензивно и щедро. Но уви, увлечението по многообразните и значителни хранения не ми донесе изгода. Тогава още не знаех, че моите обичани блюда – късчета месо обгърнати в тесто и запечено свинско са нездравословни за мен. За мое благополучие прекомерно рано започнах да усещам, че предлаганата ми храна ме осакатява. Не ми оставаше нищо друго, с изключение на да се обърна към античните учения за изцеляващо хранене и да се изучавам да си сготвям самичък. 

Открих, че в японските будистки манастири от дълго време съществува особена система на хранене. Наричат я „ Кухнята, която усъвършенства мисленето ”. Такова хранене усъвършенства здравето освен на тялото, само че и на духа – усъвършенства работата и организма и съзнанието, т.е. зачита неразделната връзка сред тялото и душата на индивида. Тъкмо това ми трябваше. 

Продължих своите търсения и изясних, че в основата на това хранене лежи по този начин наричаната макробиотика. На обичайна японска просвета тя е известна от дълго време. А самата дума „ макробиотика ” е заимствано от древногръцката философия от времената на Хипократ. Още в тези времена хората се замисляха по какъв начин да трансфорат храната в лекарство, по какъв начин да се научат да живеят дълго и щастливо без да боледуват и да обитават в удобно разположение на духа. Думата „ макробиотика ” може да се преведе като „ огромен живот ”, „ дълъг живот ” или „ жизнерадостен живот ”. Може да се каже и по този начин: макробиотиката е просвета за това по какъв начин да реализираме жизнерадостен живот като използваме „ непокътнати ” и цели, не подложени на принуждение от страна на индивида и не осакатени от непотребна преправка естествени артикули. 

Изцеляващите „ непокътнати ” артикули носят на нашия организъм мощност и мощ на природата, носят здраве на тялото и мощ на духа. Изцеляващото хранене влива в тялото Енергии на Живота, Енергии на Мирозданието, Енергии на Духа и прави единни и мощни и тялото и духа на индивида. Обичайната храна е единствено занемаряване на телесните инстинкти и хранене на своя неутолим нарцисизъм. Макробиотиката е насърчаване на своите същински висши физически и духовни качества. 

Неправилно би било да се счита, че макробиотиката е някаква диета или ограничение на храненето. Не, съществува голямо голям брой от най-разнообразни макробиотични блюда. Не е наложително незабавно да се отказвате от месото. Правете това последователно, без да правите принуждение над себе си и ще видите, че този преход ще стане по натурален метод: просто организмът при прехода на макробиотична храна самичък ще престане да изисква месо. Не мислете, че ще се наложи да се храните единствено с невкусни каши. Трябва единствено да деянията фикция и да се заинтересувате от разнообразни способи за подготвяне на блюда. Аз открих, че с изключение на кашите съществуват всякакви кремове и пудинги, запеканки и мусове, че блюдата от житни растения могат да бъдат печени, варени, сурови, запечени, приготвени с месо и по други способи. 

Макробиотичното хранене не би трябвало да бъде принуждение над себе си – то би трябвало да носи наслаждение. Може би това ще стане не внезапно, само че последователно организмът ще влезе във усета усещайки, че в този момент такова хранене за него е вярно и естествено. Макробиотичното хранене трансформира положението на духа: индивидът става спокоен, не го напуща положителното въодушевление, изчезват унинието, паниката и експанзията. 

Макробиотиката е освен хранене, това е философия на живота. Философия, призвана да върне индивида към Природата и да възвърне неговата изгубена естетика. В резултат от такова цялостно видоизменение на човешката персона отстъпват дори тези заболявания, които се считат за неизлечими. Неизлечими заболявания няма, повярвайте в това. 

Грешката на доста хора е в това, че те чакат някой различен да пристигна и да ги излекува. Не би трябвало да чакаме, че някой различен ще пристигна и ще ви донесе нужното хапче, или ще ви направи нужната здравна процедура и всичко ще мине от единствено себе си. Това е заблуда и самозаблуда. Да очаквате излекуване от различен е самоубийствено. Не би трябвало да чакате, пристъпете към личното си излекуване независимо още в този момент - без да се надявате на другите, без да се надявате на медикаменти и интервенции. Оживете Изцеляващите сили вътре в себе си, влезте в разговор с тях, помолете ги за помощ, повярвайте в своите сили – вашето здраве е във ваши ръце. И заболяванията ще правят отстъпка. Започнете с вярното хранене. Организмът ще ви се отблагодари за грижите за него. 

Храненето е като придвижването – естествено свойство на всичко живо и един от най-важните закони на природата. Законът гласи: всичко, което постъпва в нашия организъм, би трябвало да бъде изпълнено с живителната Сила на Природата. От такава Сила са лишени медикаментите, по тази причина те не носят на индивида потребни за индивида субстанции. На живия може да помогне единствено живото. На Изцеляващата мощ на организма може да помогне единствено Изцеляващата мощ на Живота, която е в природата. 

На всички е известно, че без хранене няма живот. Но без всяко хранене ли? Не, единствено без това хранене, което носи в себе си необикновен тип витална сила. Та нали самичък по себе си нашият живот е не нещо друго, а взаимоотношение с най-различен тип сили. Нито едно живо създание, като се стартира с елементарната тревичка и се приключи с индивида, не може да живее без да получава сила от слънчевата светлина. Въздухът е голям и дълбок бунар на витална сила, предаваща на Земята силата на Вселената. Най-различни типове сила излъчва и Земята. Човешкият организъм е основан от Природата по този начин, че може да преобразува всички тези сили за свои потребности – да ги трансформира в хранене, като преобразува силата на кръвообращението, работата на мускулите, поддържане на виталната активност на органите и тъканите.

~ Какво ядем 

Ядем, с цел да живеем. А да живеем, значи да получаваме сила. За да живее, човек би трябвало да получава сила от четирите обикновени съставляващи, които поддържат съществуването на Земята на всяко живо създание, включително и на индивида. Това са съставляващи, които античните философи считали за източник на всичко във Вселената: Четирите детайла – Земя, Вода, Огън и Въздух. Затова на нашия организъм са нужни и потребни единствено тези артикули, които носят в себе си силите на Земята, Огъня, Водата, Въздуха – силите на Живота. Продуктите, които не носят силите на Живота са „ празните калории ” и отровите. 

Задачата на храната е да ни дава силата на Живота, да очиства организма, да го възвръща и лекува, да образува витално значими кафези. С това може да се оправи единствено такава храна, която е изпълнена с силата на слънчевата светлина, въздуха, водата и земята. Преди да изядете нещо, свикнете да се запитвате: самата Природа ли ми го е приготвила, или е основано изкуствено? Когато стартираме да си задаваме верните въпроси, ние усвояваме науката за оздравяването и подмладяването. 

Защо толкоз доста зависи от храненето? Защото здравето на организма зависи от положението на кръвта. На всеки 10 дни кръвта в човешкия организъм се обновява изцяло. На всеки 10 дни ние получаваме изцяло нова кръв. И каква ще стане тя зависи единствено от нашето хранене. Съставът на кръвта се образува от веществата, които получаваме с храната. 

Значи задоволително е единствено 10 дни вярно хранене, с цел да получим нова кръв, а с нея – ново здраве. За 10 дни благодарение на храненето вие ще можете доста да поправите своето здраве. Но в случай че по-късно се върнете към предходното хранене, с него ще се върне и предходната ви липса на здраве. Затова, връщайки си здравето за 10 дни, дружно със здравото хранене би трябвало и отсега нататък да се придържате към към този момент признатия режим на хранене, с цел да бъдете здрави. 

На Изток постоянно са считали, че най-хубавата храна е тази, която е с растителен генезис. Това не значи, че храната с скотски генезис и храната, подложена на кулинарна обработка, не би трябвало да се използва въобще. Нея също можете да употребявате, само че главно би трябвало на първо място да консумирате точно житни храни. 

Основата на макробиотичното хранене са житните храни. Житните култури са най-здравата и изумителна храна за този, който желае да се снабди с положително здраве. Това е изцеляващия небелен ориз, елда, царевица, пшеница, ечемик и трици от тези зърна. Можете да ги ядете във всевъзможен тип и количество, само че в случай че са варени – единствено с вода и единствено собственоръчно приготвени от вас. Изключение – самун, в случай че не можете да го приготвите сами. Но самун би трябвало да използва единствено този, който е изработен от натурални зърна, може и с трици. 

Ако пристъпите към излекуване, то доста добре е първите 10 дни или най-малко една седмица да се храните извънредно със зърнени храни – в случай че това е невероятно, най-малко най-вече със зърнени. След това можете да започнете да добавяте към менюто си и други артикули. 

Преди всичко е належащо да се прибавят към менюто ви плодове и зеленчуци, само че би трябвало да ги употребявате извънредно съгласно сезона! Употребата им през другото време е противоестествена и опонира на Законите на Природата. Хранете се единствено с това, което е естествено тъкмо за това време на годината. Желателно е те да бъдат отгледани точно във вашата околност и без никакви химически торове. Растителните нишки в храната са изцяло нужни, с цел да действа обикновено храносмилателната система и организмът да получава нужните му субстанции. След това можете да добавите блюда от водорасли и бобови и артикули като орехи, печива и рибни блюда. 

Добре е 50-60 % от храната ви да е от зърнени храни, 25-30 % – плодове и по 5-10 % - водорасли, бобови и спомагателни блюда: риба, орехи, десерти. Такива артикули като месо, птици, скотски мазнини, млечни артикули, може да се използват напълно рядко – единствено в особени случаи. 

За да не се трансформира храната в отрова, а да е от изгода за здравето, би трябвало да изпълнявате няколко правила на храненето, а точно: 

- Не яжте храна и не пийте питиета получени или обработени по индустриален метод и включващи в себе си артикули или субстанции не с естествен, химически или различен неестествен генезис. Трябва да изключите от храната си захарта и всичко, което е подлагано на консервиране, храните, съдържащи химически субстанции, да вземем за пример оцветители, изкуствени подправки, с изключение на сол. 

- Трябва да готвите единствено с растително масло и с вода, да солите с морска сол или с нерафинирана готварска сол. Предимно да употребявате за подготвяне на храната керамични или стъклени съдове. 

- Първото ви хранене би трябвало да е не по-рано от обяд, последното – към 7 вечерта – тогава е физически най-благоприятно за приемане на храна. 

- Не пийте течности по време на хранене – поемайте течности единствено сред приемите на храна. 

- Яжте с мярка – по този начин, че стомахът да се запълни до към две трети от своя размер. При това ставате от масата с възприятието, че бихте могли да изядете още толкоз. Но това не значи, че сте останали гладни, тъй като гладът се утолява същински към половин час след храненето, когато храната стартира да се смила. 

- Трябва дълго и деликатно да дъвчете храната, с цел да стигне тя до киселообразно положение. Ако храната е в действителност добра и нужна за здравето на организма, тя от дългото дъвчене ще стане още по-вкусна, а празната и нездравословна храна при дъвчене бързо губи усета си. 

- Да се окажете от всякаква храна и субстанции и артикули, които оказват стимулиращо влияние на нервната система – кафе, шоколад, чай, какао, медикаменти, алкохол, тютюн. Стимулиращото деяние на всички тези субстанции е заблуждаващо – изначало покачва интензивността, а по-късно стартира спад водещ до меланхолия. Чай можете да пиете единствено от натурални билки, а кафето изцяло се изключва. 

Защо за всеки, който желае да бъде здрав е толкоз значимо да съблюдава всички изброени правила? Защото да ги съблюдава значи в своето хранене да следва Законите на Природата. 

Още Хипократ е казвал: „ Нека вашето основно лекарство бъде храната ”. А с цел да стане храната лекарство, тя би трябвало да бъде естествена, естествена, т.е. – най-приспособена за асимилиране от още едно творение на Природата – човешкия организъм. Макробиотичното хранене на основата на житните култури е най-естественото за индивида. Тази система на хранене е доста антична – на съвсем 5 хиляди години. И през тези години е тествана освен от народите на Изтока. За всички хора без изключение, във всички времена най-естествената и най-полезната храна са житните храни, зеленчуците, бобовите и плодовете. Това е тази храна, към която човек по своята биологична природа е най-приспособен – храната, която носи на индивида здраве и не става отрова, храната, от която човешкият организъм получава най-много потребни субстанции, храната, която образува идеалния състав на кръвта, а значи – идеалното здраве. 

Храната на актуалния човек е надалеч до съвършенството освен тъй като в нея доминират продуктите с скотски генезис, само че и по тази причина, тъй като промишленото произвеждане слага на масата ни храната в мощно модифициран, затова сакат и недъгав тип – в този си тип храната е лишена дори от минимално количество от Енергията на Живота. А житните храни попадат на нашата маса главно като печива от рафинирано брашно също лишено от целебни свойства. Целебните свойства съхраняват единствено пълноценните житни храни не минали промишлена преправка. Храненето най-вече със зърнени храни е хранене в сходство със Законите на Природата. 

Храната е един от методите за взаимоотношение с обкръжаващия ни свят. Ние попиваме в себе си окръжаващия свят – намиращите се в него хранителни енергийни субстанции, благодарение на храната. От това по какъв начин взаимодействаме със света зависи нашето здраве. За да сме здрави, би трябвало да се храним с хармонична естествена храна.

От: „ Оздравяване на съдовете и кръвта “, Кацудзо Ниши, изд. Паритет, 2010 година
Снимка: Katsuzo Nishi (1884-1959), aikidosangenkai.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР